Kaip sustabdyti senatvės destrukciją

Žinome, jog antioksidantai gali sustabdyti žalojantį laisvųjų radikalų poveikį ir atitaisyti jų sukeltus senėjimą skatinančius pažeidimus, todėl turime pasirūpinti, kad ląstelėms jų netrūktų. Kuo daugiau organizme bus antioksidantų, žinoma, neperžengiant leistinų ribų, tuo geriau nuo laisvųjų radikalų poveikio bus apsaugotos trapios ląstelių membranos, baltymai ir DNR, taigi ir visas organizmas nuo ankstyvo senėjimo bei susidėvėjimo. Čia labai svarbu išsaugoti subtilią pusiausvyrą, t. y. kad antioksidantų būtų tiek, kiek jų reikia laisviesiems radikalams kontroliuoti ir organizmui nuo žalojančio jų poveikio apsaugoti. Jeigu organizme laisvųjų radikalų yra kur kas daugiau negu antioksidantų, jūs patiriate vadinamąjį oksidantų stresą (oksidantais kai kurie mokslininkai vadina laisvuosius radikalus). Dėl tokio pusiausvyros sutrikimo pažeidžiamos ląstelės, o kai pažeidimų susikaupia labai daug, atsiranda vienos ar kitos ligos simptomų arba pradedama sparčiai senti. Senėjimą dar labiau spartina antioksidantų – kurie priversti kovoti tiek su vidiniais, tiek su išoriniais laisvaisiais radikalais – trūkumas.
Tikimės, kad supratote: kovą su laisvaisiais radikalais, kurie atima iš jūsų jaunystę, galite laimėti tik aprūpindami savo organizmą antioksidantais.
Šiuo metu žinomi trys pagrindiniai būdai, kaip papildyti antioksidantų atsargas.

► Pirma, privalote rūpintis, kad su maistu gautumėte pakankamai antioksidantų, kurie, patekę į kraują ir, žinoma, į ląsteles, neutralizuoja laisvuosius radikalus. Šalia trijų labai veiksmingų antioksidantų – vitamino E, beta karotino ir vitamino C – minėtinos medžiagos, kurių yra kai kuriuose vaistiniuose augaluose, česnakuose, brokoliuose, arbatoje ir pomidoruose.

► Antra, venkite maisto produktų, kurie lengvai oksiduojasi, nes, veikiant deguoniui, ląstelėse iš jų susidaro laisvieji radikalai. Pavyzdžiui, tokie produktai yra kukurūzų aliejus, margarinas, sausi kiaušinių milteliai, kurių nemažai būna gatavuose maisto produktuose.
►  Trečia, vartokite medžiagas (vitaminus, vaistinius augalus, maisto produktus), netiesiogiai stimuliuojančias fermentus. Jie aktyvina detoksikacijos sistemas, kurios šalina tam tikrus laisvuosius radikalus. Iš tokių produktų minėtini brokoliai, nes turi sulforafano, kuris, kaip neseniai nustatė Džonso Hopkinso universiteto tyrėjai, skatina tam tikrus laisvųjų radikalų naikinimo mechanizmus.
Taigi aprūpindami savo ląsteles antioksidantais, jūs lėtinate jų senėjimą.